Bel +31 (0)418 641605
B.g.g. +31 (0)6 555 15 560

Muur van zandzakken tegen waterkering zodat auto's veilig kunnen rijden
  • Snel geleverd
  • Grote voorraad
  • Deskundig advies

R. van Heusden BV
Zandweg 1
4181 PL Waardenburg
The Netherlands

T +31 (0)418 - 64 16 05
T +31 (0)6 555 15 560
info@zandzakken.nl

Zandzakken bij wateroverlast of overstroming

Zandzakken en wateroverlast is een combinatie die al eeuwen bestaat. De verwachting is dan ook dat dit nog jaren het geval zal zijn. Want hoewel er tegenwoordig ook andere methoden getest worden om wateroverlast tegen te gaan, bieden zandzakken een snelle en effectieve oplossing tegen wateroverlast.


Heeft u last van wateroverlast en wilt u dit tegengaan? Bij ons vindt u diverse soorten zandzakken tegen wateroverlast. Niet alle zandzakken zijn geschikt als waterkering, dus twijfelt u? Neem dan contact met ons op, we voorzien u graag van advies.


Zandzakken tegen wateroverlast kopen

Vroeger werden de bekende jute zandzakken gebruikt als waterkering bij wateroverlast of overstromingen. Hoewel jute zandzakken effectief zijn gebleken om het water tegen te gaan, kunnen we stellen dat dit type zandzak niet altijd de beste keuze is wanneer het gaat om waterkering. Dit heeft mede te maken met het materiaal. Jute is namelijk een plantaardig materiaal, wat biologisch afbreekbaar is. Dit maakt een jute zandzak dus milieuvriendelijk, maar tegelijkertijd kent een natte jute zandzak een korte levensduur. Een jute zandzak kan hierdoor vaak maar enkele weken gebruikt worden als waterkering. Om deze reden is het soms verstandig om te kiezen voor andere typen / materialen zandzakken bij wateroverlast.


Welke zandzakken zijn geschikt bij wateroverlast?

Bij wateroverlast is het verstandig om te kiezen voor een materiaal zandzak dat goed bestand is tegen water. Er zijn hierin diverse opties die beter geschikt zijn en een langere levensduur hebben dan de jute zandzak, denk hierbij aan zandzakken van Polypropyleen (PP), PVC en Polyacryl.


Van deze soorten zandzakken, adviseren wij de PolyPropyleen zandzakken te gebruiken bij wateroverlast. De PP zandzakken zijn erg sterk en kennen een lange levensduur, waardoor deze zandzakken vaker gebruikt kunnen worden. Lege en gevulde PP zandzakken kunnen jarenlang opgeslagen worden zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor heeft u de zakken altijd paraat in het geval van calamiteiten. 


Wij hebben diverse soorten Polypropeen zandzakken in ons assortiment. Verschillen in onze PP zandzakken bestaan uit onder andere: de dikte van het doek (gram/m²), UV-stabilisatie, type sluiting en vulling van de zandzakken.


Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u advies voor het gebruik van zandzakken bij wateroverlast? Neem dan contact met ons op, we staan u graag te woord.


Hoe moet u zandzakken stapelen bij wateroverlast?

Effectief stapelen van zandzakken is erg belangrijk bij wateroverlast. Het is immers niet de bedoeling dat de zandzakkenmuur gaat schuiven of dat er kieren ontstaan waardoor het water alsnog doorbreekt.


Om ervoor te zorgen dat de zandzakken als waterkering kunnen worden ingezet, dient u de zandzakken niet te vol af te vullen. Een zandzak moet voor zo’n twee derde gevuld zijn. Dit zorgt ervoor dat de zandzakken goed over elkaar heen vallen en er geen kieren ontstaan.

Hoe stapelt u de zandzakken?

1. Leg de zandzakken op een gladde ondergrond. Dit betekent dat u ervoor zorgt dat de grond vrij is van stenen en takken en dergelijke.
2. Voor de onderste laag is het in het geval van waterkering van belang om de sluiting/opening van de zandzakken van het water af te leggen (leg de sluiting dus richting de droge kant!). 
3. Leg de zandzakken stevig neer. De zandzakken moeten goed aansluiten met de ondergrond of andere zandzakken.
4. Leg de zandzakken steensgewijs neer. Zorg ervoor dat de zandzakken overlappend geplaatst worden. Doordat een deel van de zandzak over de ander valt, worden kieren en tussenruimten voorkomen.


Bent u niet zeker, neem dan contact op. We adviseren u over een passende oplossing om waterschade te voorkomen.


Wat is wateroverlast

Wateroverlast betekent dat u te maken heeft met teveel water. Wateroverlast kan op kleine schaal en op grote schaal plaatsvinden. Zo kunt u vast de dreiging van een overstroming in 1995 nog wel herinneren, waarbij grote delen van Nederland geëvacueerd werden.


Vormen van wateroverlast zijn wateroverlast door een overschot aan neerslag (zoals regen), door kwel (opkomend grondwater) of overstromingen. De gevolgen kunnen dan ook enorm van elkaar verschillen, zo kunt u te maken krijgen met een volgelopen kelder of zelfs een volledige evacuatie. Het is in alle gevallen van belang dat u zoveel mogelijk waterschade voorkomt.


Er zijn diverse websites waarop u kunt zien hoe ver het water bij een overstroming kan stijgen in uw regio. Via tothier.nl kunt u kijken hoever het water stijgt in regio rivierenland en via overstroomik.nl kunt dit inzien voor heel Nederland.


Wees dus voorbereid op wateroverlast.